Είναι ο πιο συχνός λόγος επίσκεψης στον γυναικολόγο και σύμφωνα με έρευνες, υπολογίζεται πως το 75% των γυναικών θα υποφέρουν από κολπίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους, ίσως και πάνω από μία φορές. Αυτό από μόνο του αρκεί για να μπούμε σε διαδικασία να ενημερωθούμε εγκαίρως!
Τι είναι η κολπίτιδα
Πρήξιμο, φαγούρα, αίσθημα καύσου, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις με χαρακτηριστική οσμή και χρώμα, αλλά και ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή είναι σημάδια που μαρτυρούν κάποια φλεγμονή του κόλπου. Συνήθως αυτή είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από μικρόβια, μύκητες, ιούς ή άλλους μικροοργανισμούς, που είτε προέρχονται από το παχύ έντερο και καταλήγουν στον κόλπο, είτε αναπτύσσονται όταν διαταράσσεται η ισορροπία του.
Τα είδη της κολπίτιδας
Ανάλογα με τον μικροοργανισμό που «ευθύνεται» για τη μόλυνση, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες κολπίτιδας: η βακτηριδιακή κολπίτιδα, η μυκητιασική κολπίτιδα που προκαλεί ο μύκητας Candida, η τριχομοναδική κολπίτιδα και η ατροφική που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση.
10 συμβουλές για πρόληψη της κολπίτιδας
Η συχνή αυτή λοίμωξη του γεννητικού συστήματος μπορεί εύκολα να προληφθεί, αρκεί να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής του κόλπου, ώστε να αποφύγετε τα δυσάρεστα επακόλουθά της.
- Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.
- Περιορίστε τη χρήση ταμπόν – μόνο αν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη – και προτιμήστε σερβιέτα την οποία θα αλλάζετε συχνά.
- Σκουπίζετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μην μεταφέρονται βακτήρια από τα κόπρανα στον κόλπο.
- Προτιμάτε άνετα και χαλαρά ρούχα – ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες – και αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα.
- Μην ξαπλώνετε ποτέ στην άμμο ή σε ξαπλώστρα χωρίς πετσέτα.
- Μετά τη βουτιά στη θάλασσα ή την πισίνα, αλλάξτε μαγιό χωρίς καθυστέρηση.
- Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα γλυκά και να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.
- Καλό είναι να σιδερώνετε τα εσώρουχά σας καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες «σκοτώνουν» τα μικρόβια.
- Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η έλλειψη ύπνου και το άγχος ευνοούν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.
- Last but not least
Η καθημερινή φροντίδα του κόλπου είναι κρίσιμης σημασίας. Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα της ευαίσθητης περιοχής και προτιμήστε εκείνα που ενισχύουν άμεσα το όξινο κολπικό pH και εμποδίζουν τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
How to:
- Πραγματοποιήστε 1-2 φορές την εβδομάδα πλύση με Eva Intima Normal Douche, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να απομακρύνει τυχόν συσσωρευμένες εκκρίσεις και οσμές από τον κόλπο, διατηρώντας παράλληλα το pH του σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Ολοκληρώστε με τα κολπικά υπόθετα Lactic Ovules μία φορά την εβδομάδα (προληπτικά) ή μία φορά/ημέρα για μία εβδομάδα σε περίπτωση κολπίτιδας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κολπική γέλη Lactic Gel με την ίδια συχνότητα. Και τα δύο προϊόντα πρέπει να εφαρμόζονται πριν από την κατάκλιση και ιδανικά μετά τον ενδοκολπικό καθαρισμό με Eva Intima Normal Douche.
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο δυσάρεστο σύμπτωμα, προγραμματίστε άμεσα ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας.